Littekenbehandeling

Littekenbehandeling

Bij littekentherapie wordt behandeld met littekenmassage. Deze massage verbetert de doorbloeding en maakt de huid weer soepel.

Daarnaast kunnen siliconenpleisters, -gel of tape de behandeling aanvullen. Hierdoor kan er vermindering van pijn ontstaan en kan het litteken minder zichtbaar worden.

Oorzaak littekens
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een litteken zijn:

  •   Na een trauma, ongeluk
  •   Brandwonden
  •   Operaties
  •   Als gevolg van een ontsteking
  •   Door krabben

Hoe ontstaan littekens?
Littekens ontstaan na een beschadiging van de dieper gelegen lagen van de huid. Wanneer alleen de epidermis (opperhuid) wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Zodra ook de dermis (lederhuid) bij het letsel betrokken is zal de huid zich herstellen met een litteken. Een litteken bestaat uit collageen bindweefsel.

Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel. De eerste maanden wordt een litteken gekenmerkt door roodheid en verharding. Deze periode kan zeer wisselend verlopen en duurt ongeveer 6-12 maanden. Uiteindelijk neemt het litteken een rustige, bleke vorm aan en zal het soepel aanvoelen. Wanneer een wondgenezing moeilijk op gang komt, kan een litteken ongunstig ontwikkelen. Ontstekingen, te veel bewegen en teveel rek kunnen veel invloed hebben op de wondgenezing. Dit kan leiden tot een verdikt litteken die pijnlijk is en waardoor functiebeperkingen kan optreden.