Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Onder oedeemtherapie wordt verstaan manuele lymfedrainage en compressietherapie.

Manuele lymfedrainage is een lichte massage, waarbij de lymfevaten gestimuleerd worden vocht af te voeren. Deze massage voert de huidtherapeut uit door middel van een licht pompende beweging.

Compressietherapie wordt vaak gegeven in combinatie met manuele lymfedrainage. Compressietherapie zorgt ervoor dat er dusdanig druk op het weefsel gegeven wordt dat lymfevocht verdreven wordt en niet opnieuw terugkeert. In het eerste geval wordt compressie therapie gegeven door middel van bandageren. Met verbandmateriaal wordt zoveel mogelijk vocht verdreven tot het gewenste resultaat is behaald. Na het behalen van het gewenste resultaat wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten, zodat het lymfevocht niet meer terug kan keren.

Soms wordt er naast deze therapieën ook lymfetaping gebruikt, de tape ‘lift’ de huid licht op waardoor het netwerk van lymfevaatjes meer ruimte krijgt. Hierdoor kan de afvoer van lymfevocht gestimuleerd worden.

Oedeem- en fibrosegrepen

Dit zijn speciale handgrepen waarmee de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelt. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Ambulante compressietherapie

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de huidtherapeut en bewegen door de patiënt ondersteunt de vochtafvoer.

Lymftaping

Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. 
Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Lymfapress

Dit drukgolfapparaat kan de huidtherapeut inzetten om de vochtafvoer verder te stimuleren.

Zwachtelen

Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.

Wat kunt u zelf doen

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding. Uw huidtherapeut geeft graag nader advies.

Welk resultaat kunt u verwachten

Door de vochtafvoer vermindert de druk in de weefsels. Het strakke gevoel verminderd of verdwijnt, u kunt uw ledematen beter gebruiken en eventuele pijn vermindert of verdwijnt ook. 
De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van een wond.