De Huidtherapeut

Huidtherapeut

Huidtherapeut

Huidtherapeut J.C. Rottier

De huidtherapeut is een beroepsbeoefenaar binnen de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg.
Een huidtherapeut behandelt op verwijzing van een medicus patiënten met een zieke of beschadigde huid. Na behandeling door een huisarts of specialist is vaak nog aanvullende behandeling, verzorging nodig.

Doel van de behandeling door de huidtherapeut is opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening.

Huidtherapie is een relatief jong beroep. Inmiddels is er al enkele jaren een HBO opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht en Den Haag.

Huidtherapie heeft nu een niet meer weg te denken plaats in de gezondheidszorg.

Behandelmogelijkheden
De huidtherapeut behandelt de aangedane huid.

Anamnese
Een behandeling begint met een persoonlijk intakegesprek met de huidtherapeut. Tijdens dit gesprek worden belangrijke gegevens gevraagd, die van invloed kunnen zijn op de behandeling (bijvoorbeeld: verwachting van de patiënt, gebruik van medicijnen en hoe is de klacht ontstaan).

Onderzoek
Samen met de gegevens van de verwijzende arts vormt de informatie van de patiënt de basis voor het onderzoek van de huidtherapeut. Het onderzoek bestaat uit: inspectie (kijken naar de huid), palpatie (voelen aan de huid) en meetgegevens (door middel van foto’s maken of meten bij oedeem).

Behandelplan
De huidtherapeut maakt in nauw overleg met de patiënt een behandelplan. De resultaten van het onderzoek zijn daarbij richtinggevend. Soms is het ook nodig de verwijzende arts erbij te betrekken.

Behandelingen
Na de vaststelling van het behandelplan volgt de behandeling. De huidtherapeut beschikt over verschillende technieken en vaardigheden.

Aanvullende adviezen
Tijdens en na de behandeling geeft de huidtherapeut adviezen. Deze adviezen zijn bedoeld ter ondersteuning van de behandeling of ter voorkoming van herhaling van de klacht.

Evaluatie
Voor een succesvolle behandeling is de motivatie van de patiënt onmisbaar. Tijdens en na de behandeling kijkt de patiënt samen met de huidtherapeut naar de resultaten om vast te stellen of de behandeling het bedoelde effect heeft en zo nodig de behandeling bij te stellen.